Aile sağlığı merkezleri hizmet verdikleri bölgelerde aşağıdaki hizmetleri sunma zorunlulukları bulunmaktadır.
Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak sağlık hizmeti verilir. Aile sağlığı merkezinizde her kişiye sağlık hizmeti verilmektedir. Verilen hizmetler esnasında hiç bir şekilde ücret alınmamaktadır. Muayeneye gitmeden önce son zamanlarda yaptırdığınız tetkiklerle ilgili doküman, rapor, film vs. var ise yanınızda getiriniz. Muayene öncesi şikayetinizi anlatırken bu dokümanların yanınızda olduğunu doktora hatırlatınız ancak o istemeden masasının üzerine yaymayınız. Doktor muayenenin gidişatına göre söz konusu belgeleri inceleme ihtiyacı duyarsa sizden alacaktır. Muayene öncesi doktora kullanıyor olduğunuz herhangi bir ilaç ve kronik bir hastalığınız (şeker, romatizma vs.) varsa mutlaka söyleyiniz. İlaçların ismini telaffuz edemiyor veya unutuyorsanız mümkünse ilaçları kutularıyla birlikte muayeneye getiriniz.
Aile sağlığı merkezimizde Doktor tarafından yazılmış ve düzenli veya bir süreliğine kullanmanız gereken iğne enjeksiyonu, ile halen devam eden tedavinize ait yara pansumanları da ücretsiz olarak yapılmaktadır. Enjeksiyon esnasında reçete gösterilmesi zorunludur. Muayene esnasında doktorunuzun veriği iğnelere ail reçetenizi mutlaka yanınızda getirmeniz gerekmektedir.Pansuman yaparken Antisepsi ve asepsiye (mikropsuzlaştırma ve temizliğe) dikkat edilir. Steril pansuman aletleri, yara dışında hiçbir yere dokundurulmaz. Pansuman ile mikroplar hiçbir zaman tam olarak yok edilemediğinden, yeniden çoğalmalarını önlemek ve katılan ilaçları tazelemek için pansuman belirli aralıklarla değiştirilir. Açık yaralarda, ölü dokular temizlendikten sonra ilk pansuman yapılır. Tuzlu su serumu, ki ona serum fizyolojik denir ve soluheks denilen antiseptik madde köpürtülerek yara iyice yıkanır. Sonra tekrar serum fizyolojikle yıkama yapılır. Bunlar dokuyu tahriş etmez ve yeni ölü dokular ortaya çıkarmazlar. Bunlar yoksa yara yine bir başka antiseptik olan savlon ile yıkanır. Daha sonra yaranın özelliğine göre antibiyotikli veya başka merhem ve pomatlar tatbik edilir. Sonra yara PAD (pansuman kapayıcı pamuk ve onu saran gazlı bez) ile örtülüp üzeri filasterle yapıştırılır veya sargı beziyle sarılır.
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşıdenir. Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşı Nasıl Etki Eder? Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.
Aile planlaması, çiftlerin arzu ettikleri zamanda, arzu ettikleri sayıda ve sağlıklı aralıklarla bakabilecekleri çocuk sahibi olmalarını amaçlayan bir sistemdir. Aile planlaması, çocuk sayısını kısıtlama anlamına gelmez. Aile planlamasının esas amacı, çiftlerin bakabileceği kadar çocuk yapmasını sağlamak, gebelik aralıklarının sağlıklı olarak verilmesini sağlamaktır. Aile planlaması prensiplerinin esas amacı; ailenin sağlığını muhafaza etmek ve çiftin ekonomik gücünün kısıtlanmadan, müsait oldukları zamanda çocuk yapmalarına yardımcı olup, mutlu bir aile kurumu kurmalarıdır. Aile planlaması çalışmaları sayesinde çiftlere hamile kalmak ve doğum yapmak için en uygun şartların neler olduğu ortaya koyulur. Hamilelikler arasında belli bir süre bırakmak gerekir, bu süre bebek sağlığı ve çocuk sağlığı için oldukça önemlidir.
Çoğu zaman tek başına klinik muayene, anamnez ve radyolojik tetkikler kesin teşhis için yeterli olamamaktadır. Birçok enfeksiyöz ve virütik hastalıklarda kesin tanı ancak laboratuvar tetkikleri sonucunda konabilmektedir. Yani, tüm bu işlemler bir arada yürütüldüğü zaman doğru tanı ve doğru ilaç seçimi yapılabilir. Laboratuar tetkiklerinde ilk amaç hastalığı oluşturan mikroorganizmayı elde etmektir. Hastalıkların seyri sırasında mikroorganizmalar kanda, patolojik lezyon içinde, vücut sıvılarında, idrar ve dışkıda bulunur. Bu nedenle bu bölgelerden alınacak kültürlerin uygun besi yerinde üretilmeleri ile etken ortaya çıkarılabilir. Ancak dikkat edilecek nokta hangi mikroorganizmanın hangi bölgelerde lokalize olabileceğinin önceden bilinmesi ve ona göre uygun bölgelerden kültür alınmasıdır.
Aile hekimliği ile birinci basamakta sunulan koruyucu sağlık hizmetinin kapsamı da genişletilmiştir. Aşılama, gebe, lohusa, bebek ve çocuk takipleri, yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramalar (kanseri kronik hastalıklar, adölesan, erişkin, yaşlı sağlığı vb.) ile desteklenmiş, sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik yapmak, sağlığı geliştirici hizmetlerin sunulması sağlanmıştır.